mesqueresponsables

Agost 25, 2014 · 5:24 PM

El gerent del Fòrum de Contractació Pública Socialment Responsable, Javier Blanco, assegura que el 84% de les empreses de més de 50 empleats obligades a complir amb el 2% de contractació de persones amb discapacitat no ho compleixen, de manera que només el 16% sí que ho fa. En aquesta línia, compara la normativa espanyola amb la legislació de referència a Europa, que té quotes del 4%, i no té el límit en les empreses de més de 50 empleats, sinó en més de 25 empleats.

 

Així ho assenyala en una entrevista publicada al número 132 del diari 'cermi.es setmanal', òrgan d'expressió del Comitè Espanyol d'Entitats de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI). 
 
Sobre l'evolució del Fòrum de Contractació Pública Socialment Responsable des que es va crear el 2010, Blanco assegura que el Fòrum neix amb l'objectiu de promoure les clàusules socials en la contractació pública, perquè la Llei de Contractes del sector Públic de 2007 preveia les clàusules socials com una possibilitat, no com una cosa obligatòria.
 
Llegeix l'article complet a la revista COMPROMISO RSE
Juliol 23, 2014 · 3:14 PM

La campanya de vacances d'estiu és un programa municipal que cada any ofereix als infants i adolescents de Barcelona d'entre 1 i 17 anys una oferta àmplia i variada d'activitats educatives i engrescadores per gaudir del període de vacances: més de 200.000 places a triar entre totes les edats i diferents entorns.

Des de l'IMD, es vetlla perquè els nens i nenes amb discapacitat també puguin participar de les activitats mitjançant monitors de suport que permeten a les entitats organitzadores poder comptar amb infants amb necessitats especials.

En aquest sentit, des de l'Institut es realitzen totes les gestions per permetre la incorporació dels monitors a les diferents activitats, se subvenciona el cost del servei i s'ofereix formació als joves que s'incorporen.

Aquest suport, que s'ofereix any rere any, enguany s'ha incrementat per permetre la incorporació de més infants a les activitats. Així, un 13 % més d'infants amb necessitats especials que l'any passat poden gaudir aquest estiu de diferents activitats de l'oferta de la campanya. Per aconseguir-ho, el pressupost s'ha incrementat en un 34 % i s'ha ofert formació a 109 monitors de suport a través de mòduls de cinc hores i a 3 monitors de ludoteques municipals a través d'un mòdul de 16 hores.

La campanya de vacances està coordinada per l'Ajuntament de Barcelona, que aplega les diferents iniciatives de les associacions i organitzacions que treballen en el sector del lleure educatiu a la ciutat mitjançant un procés d'homologació que assegura una oferta variada i amb una bona relació qualitat-preu. També ofereix suport econòmic i de recursos humans a aquelles famílies i infants que per motius econòmics necessiten especial atenció per accedir a les activitats.

Mitjançant les diferents activitats de l'educació en el lleure, socioculturals o esportives, es transmeten els valors de la convivència, la companyonia i el respecte a l'entorn, es gaudeix del temps de vacances d'una forma divertida i segura i s'afavoreix la conciliació de la vida personal i laboral de les famílies.

Juliol 3, 2014 · 12:28 PM

El projecte WorkLink, impulsat pel Departament d'Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, neix amb l'objectiu de reconèixer l'experiència laboral de persones amb discapacitat per tal facilitar la seva integració laboral, i augmentar les seves oportunitats per accedir al món del treball. 

Segons la Generalitat, un 55% de les persones discapacitades no disposen de cap acreditació de les seves competències. Davant d'això, s'ha posat en marxa aquest programa que servirà per orientar i assessorar les persones que tenen alguna discapacitat i estimular-ne el seu creixement personal i professional. Gràcies a Worklink ja s'han format onze professionals de diverses entitats com a assessors i avaluadors.

Les persones que sol·licitin l'accés al programa rebran un informe qeu els orientarà sobre els estudis que se'ls pot reconèixer i podran obtenir un certificat oficial després de reconèixer la seva experiència laboral.

Més informació a  www.gencat.cat

 

 

Inserció laboral
Juny 25, 2014 · 4:17 PM

 

Com organitzar l'ètica, les emocions i l'economia a les empreses, institucions i organitzacions diverses ha estat el tema tractat al XXII Congrés EBEN-Espanya organitzat per la Blanquerna-Universitat Ramon Llull (URL)  i la Càtedra Ethos-URL. Celebrat el 19 i 20 de juny a l'audidori de la facultat de comunicació de la URL, el congrés ha comptat amb la participació de Joan Fontrodona, president d'EBEN-Espanya -branca espanyola de l'European BUsiness Ethics Network (EBEN)-, Francesc Torralba, director de la Càtedra ETHOS-URL, Maite Fandos, tinent d'alcalde de Qualitat de VIda de l'Ajuntament de Barcelona, i Josep Maria Garrell, rector de la URL, entre altres.

 

Joan Fontrodona va destacar que és important que l'ètica sàpiga com optimitzar la relació de l'economia i les emocions, i que la complexitat en les organitzacions no se soluciona posant més racionalitat econòmica. Per la seva banda, Francesc Torralba va remarcar que cal que els professors  d'ètica aplicada pensin com organitzar les tres "E" (ètica, emocions i economia) a les organitzacions, i va apuntar la importància de tenir present que les persones són el principal agent de les organitzacions, i que quan aquestes governen èticament les emocions la gestió és més fàcil. 

 

Les polítiques socials i la inversió social són dues bones pràctiques que contemplen l'ètica en la gestió, dues pràctiques que segons va explicar Maite Fandos l'Ajuntament de Barcelona ja porta a terme. Finalment el rector de la URL va remarcar que el compromís de la Universitat amb l'ètica és una inversió de veritat i no una estratègia de maquillatge, i que per això des de la URL es vetlla perquè els plans d'estudi incloguin temes d'ètica aplicada. En relació a la RSU (Responsabilitat de les Universitats cap a la Societat), Josep Maria Garrell va insistir en estudiar com ha estat la RSU durant la crisi i que es pot fer en el futur. 

 

Més informació sobre les conclusions del XXII Congrés EBEN-España a:  http://www.url.edu/ethos/eben/notasdeprensa_cronicaXXIIcongresoEbenEspana.php

 

 
 

Bones pràctiques
Juny 20, 2014 · 1:13 PM

 
La Danone Nations Cup, la major competició mundial de futbol aleví del món, s'ha consolidat com un torneig esportiu integrador, no només per escampar i fomentar els valors com el companyerisme i uns hàbits de vida saludables sinó també per tenir en compte als nens i nenes amb tota mena de discapacitats. Unes característiques que el compromís social de Danone sempre té presents en totes les activitats que organitza. 
 
Ja fa força edicions que la Danone Nations Cup organtiza el Partit de les Estrelles, on nens i nenes amb alguna discapacitat juguen amb els equips de les seves entitats i associacions. Una activitat plena d'emoció i diversió.
Per acompanyar el Partit de les Estrelles, al 2012 va néixer el Circuit de les estrelles, un circuit ple d'activitats lúdiques com jocs i gimcanes on els participants amb i sense discapacitat competeixen en igualtat de condicions, i comparteixen experiències i sensacions. Aquest circuit s'organitza amb la col·laboració de la Fundació Addeco, i se celebrará aquest diumenge al camp de futbol de l'Espanyol a Cornellà de Llobregat, en el marc de la gran Final Nacional de la Danone Nations Cup Espanya, el guanyador de la qual representarà a Espanya a la gran Final Mundial de Brasil. 
 
En total, més de dos milions i mig de nenes i nenes dels cincs continents participen cada any en aquest torneig, acomplint un somni compartit per a qualsevol esportista: participar a un mundial respresentant el seu país. 
 
Més informació a http://www.danonenationscup.es
 
 
 

Inserció social
Juny 12, 2014 · 11:57 AM

La cinquena edició de la Setmana de la responsabilitat social de Catalunya d'enguany s'acosta i aspira a convertir-se en el punt de trobada per a tots aquells que volen conèixer, participar i difondre la Responsabilitat Social. La cita serà del 7 al 12 de juliol de 2014, i comptarà amb la presència de petites i gran empreses, institucions i entitats, a banda de tots els ciutadans i ciutadanes sensibles amb la Responsabilitat social que vulguin formar part de la convocatòria.
 
Un programa complet d'activitats i iniciatives diverses escamparan els valors de la responsabilitat social arreu de la geografia catalana. Conèixer bones pràctiques, posar en valor a aquells que ja treballen amb criteris d'RSC, fomentar el voluntariat, facilitar les eines adients i visibilitzar els casos d'èxit són alguns dels molts temes que es desenvoluparan.
 
La inscripció és gratuïta i la inauguració serà el 7 de juliol a les 9h del matí al Centre Cultural del Born, que acollirà bona part de les activitats programades. Tot plegat tindrà cabuda en aquesta 5ª Setmana RSC que es fixa com a gran objectiu seguir treballant en la conscienciació envers la responsabilitat social a l'empresa, el consum responsable i el respecte al medi ambient.
 
Per a més informació podeu consultar la pàgina web de la 5a Setmana de la RSE a Catalunya
http://www.setmanarse.cat/quisom.php
 
 

Campanyes solidàries
Març 26, 2014 · 11:04 AM

Aquest mes de març, l’Ethisphere Institute, un centre independent d’investigació que promou les millors practiques en ètica corporativa, ha anunciat els “The World’s Most Ethical” (WME). Aquests premis reconeixen la tasca de les empreses que, més enllà de fer declaracions sobre com fer negocis èticament, tradueixen les paraules en accions tangibles. Els premiats en els WME no només promouen normes i exercicis responsables en el desenvolupament del seu negoci, sinó que superen els mínims del compliment legal, introdueixen millors pràctiques, i donen forma a futures normes de la indústria.
 
Enguany, vuitena edició d’aquests premis, és l’any on s’ha reconegut la feina de més organitzacions de fora dels Estats Units: un total de 38 empreses de 21 països diferents. La única organització de l’estat espanyol que ha sigut reconeguda és Iberdrola, S.A.
 
Podeu veure la resta de premiats en el següent enllaç: ethisphere.com/worlds-most-ethical/wme-honorees

Març 10, 2014 · 12:05 PM

Tots som diferents i tenim alguna disminució. Aquest és el tiular de 'La Contra' de La Vanguardia del passat dia 7 de febrer (pàgina adjunta al final de l'article). Us animem a llegir-la i sobretot a que feu una reflexió sobre el que diu Pau Marc Muñoz Torres, un bioinformàtic que va néixer amb una paràlisi cerebral però que, gràcies a una actitud admirable, i una educació perseverant dels pares, avui és un molt bon professional i un gran esportista -una carrera, dos màsters, un doctorat i dues medalles d’or i de bronze-, però sobretot una persona que ha aconseguit els seu objectiu: ha començat a treballar com a investigador a l’Institut Rudjer Boskovic de Zagreb (Croàcia) de proteòmica i genòmica.
 
El que ens ha agradat més de l’entrevista és la manera tan natural que té de transmetre la mirada diferent cap a les persones amb alguna malaltia, disminució, limitació, problema... En definitiva, l’entrevista evidencia el canvi que s’està fent socialment vers les persones amb alguna discapacitat.
 
Per exemple, com explicàvem en l’anterior post, la llei anomenada Llei Integració Social Minusvàlids (LISMI) ha passat a anomenar-se Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social. Bona senyal.
 
I les empreses avui dia parlen de polítiques de diversitat. Per diversitat s’entenen les “diferències i similituds que existeixen entre les persones, tant en l’àmbit col·lectiu —a nivell de creences i conviccions, de gènere, de factors socioeconòmics, de tipus d’entorn de vida, d’origen cultural, de llengua, d’ideologia, etc.— com en l’àmbit individual —per l’aparença física, les experiències personals, les motivacions, les actituds, els coneixements, les habilitats i les percepcions, la disponibilitat i la capacitat de mobilitat, etc.”(1)
 
En una organització es pot parlar de diversitat quan l’emprenedor/a o l’equip de recursos humans contracta una persona independentment de motius físics, estètics, personals, familiars... i, en canvi, la valora per les seves capacitats, habilitats i aptituds del lloc en qüestió. I és que com deia fa poc un representant del Ministeri de Sanitat, “prop del 27% dels homes i una mica més del 20% de les dones pateix algun trastorn mental al llarg de la seva vida, de manera que ningú pensi que està exempt".
 
Segons la Convenció internacional de la ONU les persones amb discapacitat són “aquelles que tinguin deficiències físiques, mentals, intel·lectuals o sensorials a llarg termini que, en interaccionar amb diverses barreres, puguin impedir la seva participació plena i efectiva en la societat, en igualtat de condicions amb les altres”.
La mateixa Convenció explica que la discapacitat “és un concepte que evoluciona i que resulta de la interacció entre les persones amb deficiències i les barreres degudes a l'actitud i a l'entorn que impedeixen llur participació plena i efectiva en la societat”. És a dir, que cal assumir que el concepte de discapacitat no s’ha de mirar com un fet aïllat que limita a una persona, sinó com el resultat de la interacció d’una persona amb una circumstància personal, en un entorn inadequat que no té els mecanismes suficients per adaptar-se a les capacitats diferents de tots els éssers humans.
Tot i que moltes empreses reconeixen avui dia que les polítiques de diversitat augmenten la seva competitivitat i productivitat, el que solen fer les empreses en l’àmbit de la diversitat són polítiques d’igualtat de gènere, contractar persones d’altres països o d’alguna altra raça. Però això no significa tenir un compromís ferm amb la diversitat. En aquest sentit, és interessant l’estudi que planteja Uxío Malvido.
 
Des d’aquí volem demanar a totes les persones o equips que es dediquen a contractar personal que no només no cribin a una persona amb una discapacitat per a qualsevol lloc de treball, sinó que facin l’esforç de fer una cerca activa a través de borses de treball dels Centres Especials de Treballs, Fundacions, Associacions i organitzacions del Tercer Sector.
 

(1) Guia de recomanacions sobre la diversitat a les empreses de la Generalitat de Catalunya  

 
 
Autores:
Anna Tosca Domènech. És periodista al Gabinet de Comunicació de la Universitat Ramon Llull. Està especialitzada en la comunicació de la Responsabilitat Social de les organitzacions i col·labora amb la Càtedra ETHOS de la URL.
Maria Soler Domènech. És enginyera superior en informàtica. Treballa desenvolupant aplicacions web a la Universitat Ramon Llull. Està especialitzada en entorns webs i Green Computing.
 

LV7feb2014.pdf
Febrer 7, 2014 · 1:07 PM

Davant de cent-cinquanta persones representants d'un centenar d'empreses, ha tingut lloc la presentació pública de respon.cat, una iniciativa empresarial que pretén implicar les empreses més compromeses amb la societat, amb l’objectiu de promoure un salt qualitatiu i quantitatiu de la gestió de la Responsabilitat Social (RSE) a Catalunya.

Josep Santacreu, president del grup d'RSE de la Cambra de Barcelona, ha parlat en nom de les empreses promotores i ha destacat que es feia un pas molt rellevant per a l'RSE a Catalunya. Respon.cat vol aglutinar a totes les empreses que a Catalunya tenen un compromís significatiu en responsabilitat, i ha llançat el repte de doblar en els propers quatre anys el nombre d'empreses que gestionen l'RSE.

Ha posat de manifest que a tots els països més desenvolupats el compromís de les empreses envers la societat és una constant. A Catalunya tradicionalment hi ha hagut molta filantropia i actualment tenim empreses amb una gestió de l'RSE molt avançada, però cal fer un gran salt endavant perquè aquest enfocament de gestió ha de formar part del model de competitivitat i del que ha definit com la manera catalana de fer empresa.

Per Santacreu, que és conseller delegat de DKV Assegurances, una de les empreses que hi ha darrera la iniciativa, respon.cat ha de ser un referent per a les empreses catalanes en la gestió responsable alhora que un actor internacional de prestigi.

Ha detallat les quatre línies d'actuació previstes, de lideratge, destinada al nivell de direcció i orientada a fer un gran salt en la cultura empresarial; de capacitació, per tal de facilitar un desenvolupament tècnic; de foment, per tal que moltes més empreses i especialment pimes s'incorporin a la gestió de l'RSE; i finalment l'orientació al territori i el treball sectorial. Finalment, Santacreu ha destacat que respon.cat es dirigeix a totes les empreses compromeses, siguin grans multinacionals o pimes. Ha afirmat que ser responsable vol dir tenir capacitat de donar resposta i que respon.cat pretén ajudar a desenvolupar aquests valors i capacitats dins les empreses.

Respon.cat inicia els seus passos com un programa sota el paraigua del Consell de Cambres de Comerç de Catalunya, amb la intenció d'esdevenir un organisme. Es preveu agrupar una trentena d'empreses en aquesta primera fase per passar en els propers anys a aglutinar totes aquelles que tenen un compromís ferm en RSE.

Informació facilitada per la Cambra de Comerç de Barcelona
Perfil twitter @respon_cat
Properament www.respon.cat
Contacte: consell@cambrescat.org

Barcelona, Catalunya, pimes
Febrer 4, 2014 · 10:18 AM

Ha entrat en vigor del Real Decret Legislatiu 1/2013 (RDL 1/2013), pel qual s'aprova el text de la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social. D’aquesta manera, l'Estat espanyol dóna per finalitzada la llarga trajectòria de la Llei 13/1982 d'integració social de les persones amb discapacitat (LISMI).

En essència, el RDL 1/2013 manté els paràmetres de funcionament bàsics tant dels Centres Especials de Treball com de la quota del 2% de reserva preferent per a treballadors amb discapacitats per a les empreses amb plantilles iguals o superiors a 50 empleats. També es manté la possibilitat de substitució d'aquesta reserva obligatòria per l'aplicació de mesures extraordinàries alternatives a la contractació, que han de ser autoritzades prèviament per l'Administració corresponent.

Per a més informació, us podeu posar en contacte amb el CET Masque Iniciativas: 932 63 70 56 / info@masque.es

Gener 24, 2014 · 2:39 PM

7 turons, 7 causes solidàries

La Barcelona Magic Line és una marxa solidària i no competitiva que recorrerà set turons emblemàtics de Barcelona el 2 de març de 2014.

L’organitza l’Obra Social Sant Joan de Déu per captar fons per als programes d’atenció a persones en situació de vulnerabilitat. És, alhora, un repte col lectiu i un punt de trobada entre ciutadans actius i solidaris.

La Barcelona Magic Line en 7 punts:

 1. La BML és una marxa solidària i no competitiva que recorrerà set turons emblemàtics de Barcelona. Els fons recaptats es destinen a projectes socials de l’Orde Hospitalari de Sant Joan de Déu.
 2. Per a participar-hi cal formar part d’un equip. Cada equip pot tenir entre 3 i 25 components, sense limitacions d’edat.
 3. Cada equip assumirà un doble repte: solidari i esportiu, que haurà de concretar en el moment de la inscripció.
 4. El repte solidari consisteix en la captació de donatius (50, 100, 500, 1000€...)
 5. Els equips poden organitzar activitats, vendre productes...
 6. El repte esportiu consisteix en triar una distància a assolir del recorregut total de la BML. Les distàncies són 10, 20 i 30km. Tots els recorreguts acaben a la Plaça de la Catedral on se celebrarà una festa final oberta a tothom.
 7. La inscripció es fa online al web www.barcelonamagicline.org i té un cost de 30€ per equip.

7 turons per a 7 causes solidàries

Cada turó per on passa el recorregut de la BML està vinculat a una de les 7 causes solidàries per a les quals treballa l’Obra Social Sant Joan de Déu:

 1. La Rovira: El turó de les Emergències socials
 2. El Carmel: El turó de la Recerca biomèdica
 3. La Creueta del Coll: El turó de la Cooperació internacional
 4. Tibidabo: El turó de la Salut mental
 5. Sant Pere Màrtir: El turó de la Infància hospitalitzada
 6. Montjuïc: El turó de les Persones sense llar
 7. Mont Tàber: El turó de les Persones dependents
Campanya
Campanya
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Desembre 12, 2013 · 12:31 PM

Empreses, entitats i Centres Especials de Treball que formen part de la Xarxa d'Economia Social de Barcelona exposen els seus productes del divendres 13 fins al diumenge 22 de desembre als Jardinets de Gràcia.

Enguany hi participen 34 entitats i empreses de l'economia social de la ciutat que treballen per la inserció sociolaboral. Aquestes entitats, entre les qual hi ha el CET Masque Iniciativas i Mediterranea Agua de Mar, venen a la fira els productes que han elaborat persones amb discapacitat o altres col·lectius vulnerables que en formen part.

La Fira de Nadal d’Economia Social, on s’hi poden trobar regals relacionats amb l’agricultura ecològica, els jocs, l’artesania i la fusteria entre d’altres,  és doncs la millor ocasió per mostrar el nostre compromís social mitjançant les nostres compres nadalenques.

 

Fira de Nadal d’Economia Social:
Jardinets de Salvador Espriu, Pg Gràcia, 118
Del 13/12/2013 al 22/12/2013

Desembre 2, 2013 · 1:06 PM

El Mercat Social és una plataforma comercial en línia que permet comprar productes i serveis d’entitats socials.

La iniciativa, promoguda per  Voluntaris.cat , compta amb la col·laboració de: Fundació Ared, Fundació Yamuna, AFAB - Associació Familiars Alzheimer de Barcelona, Plataforma per la Llengua, Fundació Amics de La Gent Gran, Fundació Privada Servei Solidari i Arrels Fundació.

El seu objectiu és crear un projecte col·laboratiu que té en compte criteris socials i de comerç just i que contribueix a promoure les empreses d'inserció i entitats socials.

 

 • La compra que m’agrada: Comprar a El Mercat Social és fàcil i agradable.
 • La compra que m’implica: Amb la teva compra t’impliques en la construcció d’una societat més justa i sostenible.
 • La compra que ajuda: Tots els productes i serveis que trobaràs a El Mercat Social provenen d’entitats sense ànim de lucre, d'empreses d’inserció i de centres de treball.
 • La millor manera de regalar: Si has de fer un regal a alguna persona, compra a El Mercat Social.
Novembre 15, 2013 · 11:51 AM

Del 16 al 24 de novembre se celebra la Setmana Europea de la Prevenció de Residus ('EWWR' ), una iniciativa que promou la implementació d'accions de sensibilització sobre els recursos sostenibles i la gestió de residus durant una setmana. Les accions implementades durant la 'EWWR' es regeixen per les "3 R": Reduir els residus, reutilitzar els productes, reciclar el material.

Una Setmana Europea per:

 • Donar a conèixer estratègies de reducció de residus i la política de la Unió Europea i dels seus Estats membres en aquesta matèria.
 • Fomentar accions sostenibles per reduir els residus arreu d'Europa.
 • Fer públic les tasques dutes a terme pels diversos actors mitjançant exemples concrets de reducció de residus.
 • Fer canviar el comportament quotidià dels europeus (consum, producció).

Per saber-ne més sobre els actes que es duran a terme podeu consultar els següents enllaços:

Novembre 11, 2013 · 10:30 AM

Aquest passat dimecres, 6 de novembre, l’equip de MésQue Televisió i Masque Iniciativas vam tenir ocasió d’assistir a la jornada organitzada per RScat sobre “El paper de les Administracions Públiques en la gestió de la Responsabilitat Social”, que ens va permetre conèixer diferents maneres de com es gestiona la responsabilitat social per part de les Administracions Públiques.

La jornada la va iniciar un gran impulsor de la RS al nostre país, en Josep M. Canyelles, amb una ponència sobre “La responsabilitat social de les Administracions Públiques”. Canyelles va comentar que l’Administració Pública és igual que una empresa en termes de gestió de la RS, que hi ha una reserva de valors molt importants i una cultura interna dins l’Administració Pública que s’ha d’activar, i que, per fer-ho, s’ha de començar per les persones que hi treballen. Un altre fet a destacar va ser l’afirmació de que la RS és un procés adaptatiu, d’entendre què ens demana la societat i adaptar-nos, i que molts Ajuntaments ja estan treballant des de la Responsabilitat Social, considerant-ho com un atribut de tot el territori. D’aquesta manera es creen relacions de “triple win”: jo guanyo, tu guanyes, el territori també guanya.

Seguidament, vam poder abordar una vessant més interna de com es gestiona la RS dins les Administracions Públiques amb una primera taula rodona on es van exposar alguns casos de bones pràctiques com, per exemple, el de la Oficina de Supervisió i Administració de la Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, que té com a principal funció impulsar la transparència en la contractació pública, ja que aquesta suposa entre un 16-18 del PIB i, per tant, és imprescindible es mogui des de la Responsabilitat Social. La directora de l’Oficina, la Sra. Teresa Pitarch, va afirmar que s’havia aconseguit el 100% de contractació social en el darrer any i que gran part es destinava als CETs (uns 11 milions d’euros). Altres exemples van ser d’Administracions locals, en concret l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, dos ajuntaments que ja porten temps treballant des de la RS tant a nivell intern com a nivell extern, intentant establir una xarxa de participació amb la comunitat per tal de reduir distàncies entre l’administració local i els ciutadans.

La segona taula rodona es va centrar en programes de foment de territoris socialment responsables, dels quals vam poder escoltar bons exemples, com el de la Fundació Pro-Penedès, l’entitat que ha impulsat el Pla Estratègic de Responsabilitat Social a tot El Gran Penedès, fent que aquest es converteixi en un territori turístic socialment responsable. Un altre exemple similar és el de la comarca de La Garrotxa, que també aplica la RS en el turisme sostenible del territori, amb l’objectiu de que sigui un territori per viure i per treballar-hi bé. Un tercer cas va ser el del Barri del Raval de Barcelona que, gràcies a la Fundació Tot Raval que impulsa tota una sèrie d’accions i projectes de bones pràctiques, s’ha convertit en un referent de territori socialment responsable dins la ciutat de Barcelona. I, per últim, un cas molt especial de com una gran empresa com Repsol pren molta més consciència del seu territori més immediat gràcies a vàries entitats ecologistes del Camp de Tarragona i reorienta la seva aportació econòmica i els seus esforços cap a projectes de conservació que aporten molts més beneficis al territori i a la societat.

En definitiva, va ser una jornada per demostrar que no només les empreses estan prenent consciència del compromís que tenen amb la societat, de que cal fer les coses de manera responsable, sinó que les Administracions Públiques estan fent grans passes cap fer d’aquest país el país que tots volem, un país amb un major compromís cap a la societat, i, en especial, cap als que tenen més dificultats.

Responsabilitat Social
Novembre 8, 2013 · 12:43 PM

El proper 13 de desembre tindrà lloc el Marketplace ambiental territorial a ESADECREAPOLIS (Sant Cugat del Vallès), emmarcat dins el projecte Tàndem i organitzat pel Departament de Territori i Sostenibilitat i el Club EMAS La jornada estarà destinada a afavorir el contacte i les relacions entre les entitats del tercer sector ambiental i les empreses, facilitar la presentació de projectes i iniciatives que puguin ser d’interès comú, facilitar els contactes personals entre els representants de les entitats i els empresaris i/o responsables ambientals o de Responsabilitat Social Corporativa, promoure la creació conjunta de projectes i iniciatives entre empreses i entitats, i promoure entre les empreses la participació i el suport als projectes de les entitats com un element per desenvolupar i implantar la seva política d’RSC. En el primer marketplace, celebrat a Tarragona el passat 18 d'octubre, s’hi van aplegar més de 100 persones, de 36 empreses i 29 entitats ambientals.

Podeu trobar més informació sobre com participar en el marketplace de Sant Cugat del Vallès al web de Tàndem.
 
 
 
Octubre 29, 2013 · 12:48 PM

Més de 10.000 persones ja s’han donat d’alta com a voluntàries per al Gran Recapte des de la crida feta pel Banc dels Aliments el passat 26 de setembre. Tot i aquest èxit de convocatòria, l’increment dels punts de recollida d’enguany requereix d’un nombre més gran de voluntaris, i la tasca d’aconseguir els 5.000 restants continua. Els Bancs dels Aliments encaren la recta final de la campanya de crida de voluntariat pel Gran Recapte i les inscripcions es tancaran la primera setmana de Novembre.

Per cinquè any consecutiu, els quatre Bancs dels Aliments de Catalunya organitzen el gran Recapte d’Aliments a Catalunya amb l’objectiu de donar resposta a les urgències alimentàries de les persones més necessitades. Per a fer-ho possible es necessiten 15.000 voluntaris en més de 1.300 punts de recollida a supermercats i mercats arreu de Catalunya, els dies 29 i 30 de novembre. Els ciutadans poden registrar-se com a voluntaris o coordinadors al web www.granrecapte.com. Per a la demarcació de Lleida, el registre de voluntaris i coordinadors es farà via e-mail escrivint un correu a info@bancalimentslleida.cat

A continuació podeu veure la campanya del Gran Recapte que des de MésQue Televisió estem emetent al Canal FGC:

[wpvideo Yx6wq1FS]

Octubre 18, 2013 · 9:23 AM

El proper 24 d'octubre torna el Twestival a Barcelona, l'esdeveniment benèfic organitzat per voluntaris a centenars de ciutats al voltant del món i que es val de les xarxes socials per connectar la comunitat online i reunir-la en una vetllada offline a favor d'una bona causa.

Aquest any el festival torna a Razzmatazz amb les actuacions - de forma voluntària - de Delafé y Las Flores Azules, The Pinker Tones, Santa Rita, Empty Cage i sessió DJ per part de Indies Cabreados com a colofó ​​a un esdeveniment que espera doblar els números de la passada edició.
El 2011, Twestival Barcelona va omplir Razzmatazz amb 400 persones i va aconseguir recaptar 7.000€ es que van destinar a l'ONG  Pallapupas, pallassos d'hospital.
A 20 dies de la celebració de l'esdeveniment i centenars d'entrades per vendre encara, aquest any ja s'ha aconseguit arribar als 10.000€ i s'estima l'assistència de 800 persones.

En aquesta edició 2013, el 100% de la recaptació aconseguida a través de la venda d'entrades, bitllets per a diferents sortejos i les donacions de particulars i empreses que col·laboren en l'esdeveniment, es destinaran a “La Casa dels Xuklis”, un projecte d’ AFANOC (Associació de Familiars i Amics de Nens Oncològics de Catalunya), que ajuda a nens amb càncer des de fa 25 anys, millorant la seva qualitat de vida i la de les seves famílies.

Twestival Barcelona vol ajudar a seguir fent possible La Casa dels Xuklis, que ofereix allotjament gratuït a famílies de nens oncològics que s'han de desplaçar fora de la seva ciutat de residència per rebre tractament i que d'altra manera es veurien sense recursos en una etapa tan difícil. Voluntaris, metges, terapeutes i psicòlegs posen a disposició de les famílies i infants atenció, serveis, activitats i teràpies que els ajuden a afrontar i superar millor aquesta difícil situació.

Un esdeveniment global amb impacte local

L'esdeveniment local forma part d'un moviment benèfic global que des de 2009 ha recaptat 1,3 milions d'euros, donant suport a 299 ONG. En la passada edició 2011, Twestival es va celebrar a 155 ciutats alhora, aconseguint una recaptació global de 420.000 € destinats a les ONG locals escollides per cada ciutat. Aquest 2013 Twestival ja està present en tots els continents, 36 països i 73 ciutats i constantment noves ciutats s'apunten a la iniciativa.

Es poden seguir totes les novetats i estar al dia dels grups participants a la web de Twestival Barcelona. Pels twittaires que fan possible la difusió d'aquest gran projecte, poden seguir-ho a  @TwestivalBCN o a la pàgina de Facebook.

MésQue Televisió estem fent difusió del Twestival al Canal FGC.

Octubre 16, 2013 · 9:02 AM

Avui volem presentar-vos l’Ismael García, un clar exemple de solidaritat, superació i lluita per a la integració social de les persones amb discapacitat. A continuació copiem la carta que ens ha fet arribar. Necessita el suport del màxim de gent possible. Gràcies i molta força, Ismael!

"Camí de Santiago Català -1000 km- en bici adaptada per una causa solidària. Tu pots fer-ho possible entrant aquí i pressionant el botó 'Impulsa'.

Sóc l'Ismael García Fernández, nascut l'any 1975. A pesar que des del naixement forma http://www.viagrabelgiquefr.com/ part de la meva idiosincràsia una discapacitat física valorada en un 80% amb ajudes tècniques i convenciment personal, aquesta no m'ha impedit desenvolupar una vida estàndard. Més aviat, jo diria, m'ha ajudat a potenciar altres aspectes.

Fins als quinze anys havia anat en bicicleta amb rodes petites però, a partir d'aquell moment, la meva altura deixava de fer-ho tècnicament viable, cosa que va fer que abandonés aquesta afició. En els últims anys de la meva vida, un procés de creixement personal, m'ha portat a descobrir el meu propòsit de vida, a connectar amb les meves passions i a posar energia en com fer-les realitat. Una d'elles és la bicicleta, l'altra escriure.

Fa cosa de dos anys vaig començar un curs de narrativa a l'Escola d'Escriptura de l'Ateneu Barceloní del qual a l'octubre començaré l'últim curs. Així mateix, en la cerca de com fer viable passions que havia deixat com a impossible, fa un any que vaig descobrir els trickers, i com aquestes bicicletes, fent alguna adaptació, em permetien tornar a practicar el ciclisme

Vaig començar a fer algunes sortides per vies verdes amb Àreadaptada Associació, a l'agost del 2012 vaig fer una ruta per Alemanya de 270 km  en 4 dies -el meu primer repte fort- i al maig de 2013 vaig participar en la TITANT DESERT 2013, amb l'objectiu de fer l'última etapa -fer-la tota era inviable per les dunes, que requerien baixar de la bicicleta i carregar-la a l'espatlla per passar-les-. Vaig dedicar la carrera a la captació de recursos per a l'associació ASDENT, dedicada a la investigació de la malaltia de dent.

La participació a la TITANT DESERT em va requerir una preparació física a l'altura, per la qual vaig comptar amb el suport del Complex Municipal d'Esports de Sant Feliu de Llobregat, mitjançant el seu equip de preparadors físics. Destacar el treball que vam fer amb el qual s'acabarà convertint en el meu entrenador personal, Christian Méndez, especialitzat en la preparació de persones a diversitat funcional per a reptes esportius.

Així mateix vaig comptar amb la col·laboració i patrocini d'Àrea adaptada Associació, GAES, Gobiidae, SprintBike  i Fitlene.

La noticia va tenir un cert ressò mediàtic i l'Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat em  va concedir un premi el mèrit esportiu 2013.

Ara vull presentar-vos el meu repte solidari per al proper any. L’he titulat "Pedalejant per un model inclusiu" i es tracta de fer el camí de Santiago Català -1.000 km- amb bicicleta i en un mes. Amb aquesta gesta vull engegar una campanya de sensibilització per a la inclusió de les persones amb diversitat funcional com a persones amb capacitats i amb el dret i deure aportar valor a la societat. Compto amb la col·laboració de la Federació Ecom.

En el següent enllaç: http://xn--persiguetussueos-kub.com/becas_proyectos/227/, trobaràs una petita descripció del projecte, un PDF adjunt amb tota la formulació i un botó en el costat esquerre que diu "Impulsa".

Com pots veure tot això està a la pàgina de GAES , doncs he presentat el projecte al concurs de beques esportives que cada any convoca aquesta empresa. Passaran a la final del procés de selecció aquells projectes que més "Impulsa" hagin rebut durant aquest mes.

Aquesta carrera de canvi de paradigmes i concepció antropològica -la inclusió real per a mi passa per aquí- , no puc fer-la sol. L'hem de fer tots junts, trencant els nostres propis estereotips individuals i col·lectius . Per això vull convidar-vos a fer aquesta carrera amb mi, de moment amb dues accions molt simbòliques i fàcils:

1 . - Fent clic en el botó "Impulsa" que teniu en l'enllaç http://xn--persiguetussueos-kub.com/becas_proyectos/227/.

2 . - Convidant al que consideri a fer el mateix, compartint aquest post a la teva xarxes socials.

Tenim poc temps i ens juguem molt.

Moltes gràcies per la vostra col·laboració i entusiasme".

Ismael García Fernández

A la següent pàgina de Facebook podeu veure  la trajectòria de l'Ismael com a  esportista: https://www.facebook.com/ismaelenbici.

Octubre 7, 2013 · 4:51 PM

El passat 2 d’octubre l’equip de MesQue Televisió i Masque Iniciativas vam assistir a l’acte de presentació l’Associació Espanyola de Directius de Responsabilitat Social (DIRSE), de la qual en som socis fundadors.

DIRSE va néixer el 26 d’abril de 2013 amb la finalitat d’oferir recolzament, promoció, formació permanent i reconeixement professional a la funció que desenvolupen els directius i professionals de la responsabilitat social en empreses, institucions, associacions, fundacions i en qualsevol altre tipus d’organització, ja sigui pública o privada.

Juan José Almagro, president de DIRSE, va explicar que el tema més important en el qual està treballant actualment l’associació és un estudi que permetrà conèixer en profunditat quin és l’estat de la Responsabilitat Social al país. Amb els resultats obtinguts de l’estudi es posarà en marxa un Pla d’Accions per situar la RS en el lloc que li correspon.

Durant el mateix acte, el professor de l’Institut d’Innovació Social d’Esade Josep Maria Lozano va oferir la ponència “La funció directiva de l'RSE i el seu impacte en el model social i econòmic de Catalunya”. Lozano va donar fer els següents apunts sobre què hauria de ser i com caldria aplicar la Responsabilitat Social:

1-. La RSE més que un càrrec ha de ser una mentalitat empresarial, s’ha de correspondre amb un discurs creïble per l’empresa i ha d’estar impulsat per la funció directiva.

2-. Hem d’acabar amb la visió binària de la RSE (ho ets o no ho ets). Tot i que la RSE s’acaba concretant amb indicadors, s’ha de portar d’una manera més gradual: primer de tot, aclarir cap a on vol anar l’empresa, i després veure on ha millorat i a on ha empitjorat.

3-. No hi ha RSE fora d’un context. La clau de la RSE és entendre el context, que es defineix per les bones pràctiques.

4-. La RSE és com un còctel. Per dur a terme la pràctica directiva de la RSE calen 4 ingredients. El directiu de RSE ha de ser...:

 • Consultor intern
 • Connector
 • Exemplificar
 • Catalitzador

5-. La RSE es pot aprendre, però no es pot copiar. La funció del director de RSE no són les “bones pràctiques”, sinó la gestió del canvi.

6-. Hi ha una falta de compromís generalitzada de la resta de l’empresa cap a la RSE. Si el responsable de RSE es pren seriosament la seva feina, aquesta l’acaba canviant com a persona, però s’han de tenir les conviccions i el compromís per fer-ho de forma professional.

7-. No importa com de global o internacional sigui una empresa, tot el que fa, ho fa en un context. Per tant, les empreses s’han de començar a plantejar que encara que tinguin una direccionalitat compartida, actuen en diferents contextos.

8-. No hi pot haver RSE sense que hi hagi una Agenda Pública compartida de RSE. Necessitem una societat responsable.

Setembre 25, 2013 · 9:45 AM

Una gran part de les visites que reben els webs o blocs provenen de les cerques que realitzen els usuaris en els principals cercadors, especialment a Google. Treballar en el SEO (Search Engine Optimization) de la nostra pàgina és fonamental si volem aparèixer entre els primers resultats de cerca, però és un sistema molt difícil de controlar. Per aquesta raó existeix l’alternativa del SEM (Search Engine Marketing), que permet posicionar la nostra pàgina en un lloc preferent mitjançant enllaços pagats (publicitat), que mostraran de manera destacada sobre els altres resultats al realitzar una recerca, bé a la part superior o bé a la dreta de les nostres pantalles.

Per gestionar aquest tipus de publicitat en línia s’utilitza generalment el Google AdWords. Anunciar-se en Google té un cost, però la plataforma ha llançat una edició gratuïta d'AdWords per a ONG: el Google Grants.

Google Grants és la versió d'AdWords per a organitzacions sense ànim de lucre. Permet a les ONG promocionar les seves activitats i iniciatives en el famós cercador, dotant-les d'un crèdit mensual per publicitat a AdWords.

Per poder-se beneficiar d'aquesta nova plataforma, cal comptar amb l'estatus d'organització benèfica, vigent i vàlid, i disposar d'un lloc web en funcionament amb una quantitat significativa de contingut.

 

Font: Sector 3.0

Setembre 20, 2013 · 8:12 AM

Amb motiu del seu 5è aniversari i sota el lema “El 28 de setembre la resposta a l’Alzheimer està en la música”, el dissabte 28 de setembre la Fundació Pasqual Maragall organitza, en col∙laboració amb The Project, un concert a benefici de la investigació contra l’Alzheimer. L’objectiu és sensibilitzar sobre la malaltia i recaptar fons per finançar projectes d’investigació.

L’acte, que s’emmarca en el Dia Mundial de l’Alzheimer, reunirà sobre l’escenari un cartell inèdit i excepcional, amb Joan Manuel Serrat, Hendricks, Noa i Miguel Poveda, que oferiran un recital únic amb base simfònica, acompanyats per l’Orquestra Simfònica del Vallès sota la direcció musical de Joan Albert Amargós i la direcció artística de Manuel Huerga. El concert tindrà una duració prevista de dues hores i constarà aproximadament de 20 peces en format simfònic.

A més de sensibilitzar a la societat sobre les malalties neurodegeneratives i les seves conseqüències  ‐tant en el malalt com en el seu entorn‐, el concert per a la recerca contra l’Alzheimer té com a objectiu recaptar fons per als projectes d’investigació en els quals treballa la Fundació Pasqual Maragall. Els beneficis obtinguts amb les vendes d’entrades es destinaran a aquest objectiu.

Les entrades ja estan a la venda a les plataformes habituals (The Project, Telentrada, Ticketmaster i Atrápalo) i a través del web www.respostamusica.com.
Totes les localitats seran de seient amb preus de 25, 40 i 60 euros.

 

La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l’Alzheimer va néixer l’abril de 2008 amb la missió de fomentar i donar suport a la recerca científica en l’àmbit de l’Alzheimer i de les malalties neurodegeneratives relacionades, amb la finalitat d’oferir solucions efectives a la malaltia d’Alzheimer i els problemes cognitius de l’envelliment.

Dirigida pel Dr. Jordi Camí, la fundació és un centre vinculat a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona (UPF) i forma part del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB), on actualment té la seva seu.

Els seus objectius són:

 • Desenvolupar a Espanya un model de recerca innovador basat en projectes no convencionals, inspirat en el concepte de recerca transformativa, en línia amb altres iniciatives internacionals d’avantguarda.
 • Impulsar un nou protagonisme del sector privat en l’àmbit de la recerca biomèdica, tot promovent la implicació efectiva de mecenes i inversors privats en el finançament dels seus projectes de recerca científica i innovació.
 • Donar a conèixer la malaltia i impulsar accions de divulgació i sensibilització en col·laboració amb altres iniciatives i entitats.
 • Promoure que la recerca científica sigui una prioritat estratègica.
Setembre 18, 2013 · 10:41 AM

Aquest cap de setmana i el dimarts 24 tindrà lloc la 18a Mostra d’Associacions de Barcelona, en el marc de les Festes de la Mercè.

Les 123 entitats participants se situaran a la zona central i a l'eix de la Rambla de la plaça Catalunya. A l'espai de la Llotja de la mateixa plaça hi haurà entitats que, a més d'informar dels seus projectes i activitats, oferiran productes i objectes per contribuir al seu finançament.

Enguany, l’entitat homenatjada per la Mostra d’Associacions és l’ONG Pallassos sense Fronteres (PSF), que aquest any en fa vint que treballa despertant somriures allà on hi ha gent afectada per un conflicte greu.

A més a més, es reconeixerà la tasca que durant els darrers trenta anys ha portat a terme el Casal dels Infants amb els menors en situació de risc; a Medicus Mundi, una entitat de cooperació que celebra el 50è aniversari; a l’agrupació astronòmica Aster, que han fet 65 anys, i a l’Associació El Petit Princep de Catalunya, organitzadora d’una lectura pública multilingüe diumenge 22 de setembre a les 18h a la plaça Catalunya per commemorar el 70è aniversari de la publicació de l’obra d’Antoine de Saint·Exupéry.

També hi haurà, entre d'altres activitats, l’actuació especial de les deu colles de falcons que fan la 12a Trobada Nacional i la gran trobada d’entitats corals que preveu reunir més de 500 cantaires en el segon Aplec de la Mercè.,

Fonts: www.xarxanet.orgwww.mostrabcn.cat

Setembre 16, 2013 · 9:37 AM

La incubadora d'empreses socials Socialnest acaba d’obrir la tercera convocatòria del seu programa d'incubació d'empreses socials.

Una empresa social és una organització creada amb l'objectiu de resoldre un problema social o mediambiental i que aconsegueix la seva sostenibilitat econòmica gràcies als productes o serveis que ofereix, no depenent de subvencions ni donacions per al seu funcionament.

Els principals problemes que solen abordar les empreses socials són:

 • Educació, joves i ocupació
 • Envelliment, salut i alimentació saludable
 • Desenvolupament local i Comerç Just
 • Inclusió social: habitatge social, igualtat de gènere
 • Sostenibilitat mediambiental: energia sostenible, reciclatge, mobilitat sostenible.

Els projectes seleccionats per Socialnet tindran accés a un programa de formació i mentorització de més de 500 hores de durada, valorat en més de 25.000 euros, i que compta amb la col·laboració d’ESIC Business & Marketing School. A més a més, la incubadora ajudarà a les empreses socials en la recerca de finançament, en la creació d’una xarxa de contactes, i col·laborarà en la difusió dels projectes.

El termini per a presentar els projectes empresarials està obert fins al 10 de novembre. Per a més informació sobre les bases i la inscripció a la convocatòria, consulteu: www.socialnest.org

Empresa Social
Setembre 4, 2013 · 9:13 AM

Els propers dies 6 i 7 de setembre, els centres comercials Carrefour ubicats a tota Espanya estaran habilitats per la recollida de materia escolar de tots aquells que vulguin ajudar a aquelles nens i nenes amb menys recursos per tal que comencin el curs escolar amb tot el material que necessiten per un bon seguiment a les aules. Per tots és sabut, que el setembre és un més feixuc econòmicament parlant pel que fa a la tornada a l’escola dels milers de nens i nenes. És per aquest motiu que Carrefour aposta per la campanya “Vuelta al Cole Solidària”, per ajudar a totes aaquelles famílies que estiguin passant moments econòmics difícils.

lapices_c
Tornada a l'escola.

Tot el material que es recapti serà recollit per uns 2.000 voluntaris de la Creu Roja i aquesta institució serà l’encarregada de distribuir correctament tot el material escolar a les diferents Comunitats Autònomes. D’altra banda, Carrefour donarà un total de 120.000 euros en material escolar, els quals es sumaran a la quantitat entregada pels clients.

Font: Compromiso RSE.

Uncategorized