mesqueresponsables

3 de juliol, Dia Internacional Lliure de Bosses

Segons dades de l’Agència de Residus de Catalunya, el nombre de bosses de plàstic d’un sol ús s’ha reduït en mil milions en els darrers quatre anys. Per conscienciar a tota la població, avui dia 3 de juliol, se celebra el Dia Internacional Lliure de Bosses per tal de seguir disminuint el seu ús en els supermercats i diferents mercats per salvaguardar el nostre planeta.

Imagen
Dia Internacional Lliure de Bosses.

L’any 2007, s’utilitzaven 45 milions d’unitats de bosses setmanals i l’últim estudi que s’ha dut a terme per l’Agència de Residus de Catalunya informa que en el 2011 aquesta quantitat gairebé es va disminuir a la meitat, essent de 26 milions de bosses a la setmana. No obstant això, encara queda molta feina a fer i malgrat que el consum de bosses de plàstic d’un únic ús ha caigut al voltant d’un 50% i un 80% en les grans superfícies, al comerç de proximitat s’ha incrementat un 16%. Segons informa Josep Maria Tost, director de l’Agència de Residus, “Hem de seure sobretot amb el petit comerç, que és una assignatura pendent, i en les properes setmanes ho farem per continuar avançant i fixar els objectius. La via de l'acord voluntari crec que ha estat un èxit, una bona experiència que també volem traslladar a altres àmbits, i la bossa és una assignatura que hem d'acabar de perfilar i realment buscar la desaparició a curt termini de les bosses”.

Per altra banda, Mercè Girona, de la Fundació Catalana per a la Prevenció de Residus, afirma que “cal que l’administració entengui que la solució és aplicar un impost” i explica “que l'instrument més efectiu, perquè la butxaca és la que mana, és posar un impost ambiental a les bosses de plàstic com en altres països que ho han aplicat i, en un mes o dos, han reduït en més del 90% de les bosses. Aquí falta, com sempre, la valentia política per aprofitar els millors sistemes objectius i mesurables que són els de la fiscalitat ambiental”.

Fonts: www.324.cat  /  www.residusiconsum.org