mesqueresponsables

Jornada RScat: El paper de les Administracions Públiques en la gestió de la RS

Aquest passat dimecres, 6 de novembre, l’equip de MésQue Televisió i Masque Iniciativas vam tenir ocasió d’assistir a la jornada organitzada per RScat sobre “El paper de les Administracions Públiques en la gestió de la Responsabilitat Social”, que ens va permetre conèixer diferents maneres de com es gestiona la responsabilitat social per part de les Administracions Públiques.

La jornada la va iniciar un gran impulsor de la RS al nostre país, en Josep M. Canyelles, amb una ponència sobre “La responsabilitat social de les Administracions Públiques”. Canyelles va comentar que l’Administració Pública és igual que una empresa en termes de gestió de la RS, que hi ha una reserva de valors molt importants i una cultura interna dins l’Administració Pública que s’ha d’activar, i que, per fer-ho, s’ha de començar per les persones que hi treballen. Un altre fet a destacar va ser l’afirmació de que la RS és un procés adaptatiu, d’entendre què ens demana la societat i adaptar-nos, i que molts Ajuntaments ja estan treballant des de la Responsabilitat Social, considerant-ho com un atribut de tot el territori. D’aquesta manera es creen relacions de “triple win”: jo guanyo, tu guanyes, el territori també guanya.

Seguidament, vam poder abordar una vessant més interna de com es gestiona la RS dins les Administracions Públiques amb una primera taula rodona on es van exposar alguns casos de bones pràctiques com, per exemple, el de la Oficina de Supervisió i Administració de la Contractació Pública de la Generalitat de Catalunya, que té com a principal funció impulsar la transparència en la contractació pública, ja que aquesta suposa entre un 16-18 del PIB i, per tant, és imprescindible es mogui des de la Responsabilitat Social. La directora de l’Oficina, la Sra. Teresa Pitarch, va afirmar que s’havia aconseguit el 100% de contractació social en el darrer any i que gran part es destinava als CETs (uns 11 milions d’euros). Altres exemples van ser d’Administracions locals, en concret l’Ajuntament de Barcelona i l’Ajuntament de Vilanova i la Geltrú, dos ajuntaments que ja porten temps treballant des de la RS tant a nivell intern com a nivell extern, intentant establir una xarxa de participació amb la comunitat per tal de reduir distàncies entre l’administració local i els ciutadans.

La segona taula rodona es va centrar en programes de foment de territoris socialment responsables, dels quals vam poder escoltar bons exemples, com el de la Fundació Pro-Penedès, l’entitat que ha impulsat el Pla Estratègic de Responsabilitat Social a tot El Gran Penedès, fent que aquest es converteixi en un territori turístic socialment responsable. Un altre exemple similar és el de la comarca de La Garrotxa, que també aplica la RS en el turisme sostenible del territori, amb l’objectiu de que sigui un territori per viure i per treballar-hi bé. Un tercer cas va ser el del Barri del Raval de Barcelona que, gràcies a la Fundació Tot Raval que impulsa tota una sèrie d’accions i projectes de bones pràctiques, s’ha convertit en un referent de territori socialment responsable dins la ciutat de Barcelona. I, per últim, un cas molt especial de com una gran empresa com Repsol pren molta més consciència del seu territori més immediat gràcies a vàries entitats ecologistes del Camp de Tarragona i reorienta la seva aportació econòmica i els seus esforços cap a projectes de conservació que aporten molts més beneficis al territori i a la societat.

En definitiva, va ser una jornada per demostrar que no només les empreses estan prenent consciència del compromís que tenen amb la societat, de que cal fer les coses de manera responsable, sinó que les Administracions Públiques estan fent grans passes cap fer d’aquest país el país que tots volem, un país amb un major compromís cap a la societat, i, en especial, cap als que tenen més dificultats.

També et recomanem

 • Bones pràctiques
 • Igualtat
 • Inserció laboral
 • Medi ambient
 • Responsabilitat Social
 • RSE
 • sostenibilitat
 • CET
 • Discapacitat
 • Igualtat
 • Inserció laboral
 • Inserció social
 • Responsabilitat Social