mesqueresponsables

A l'escola es menja fruita

Cartell del programa "A l'escola la fruita entra sola" de la Generalitat de Catalunya

Una alimentació desequilibrada, així com la falta d’activitat física, són factors que influeixen en l’aparició de problemes com el sobrepès i l’obesitat. Per això, fomentar el consum de fruita i verdura entre els més petits per aconseguir que s'habituïn a una alimentació saluble, és una qüestió important. Amb aquest pretext, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa per quart any consecutiu el Pla de consum de fruita a les escoles per al curs 2012-2013, una campanya basada en una iniciativa de la Unió Europea, liderada a Catalunya pel Departament d’Agricultura, Pesca, Alimentació i Medi Natural, en col·laboració amb els departaments de Salut i d’Ensenyament.

Aquest Pla, consisteix a distribuir gratuïtament fruita i verdura fresca als escolars de segon cicle d’educació infantil i de primària (nens i nenes de 3 a 12 anys) dels centres educatius públics, privats o concertats de Catalunya inscrits al Pla, per ser consumida durant l’esmorzar o el berenar dins del recinte de l’escola.

Es tracta de fruita d’elevada qualitat, que es troba en un punt adequat de maduració, aroma, sabor i textura. Per això, la fruita i verdura, que es reparteix, una setmana de cada mes, està seleccionada en funció de l’estació de l’any, la proximitat i la qualitat. Per exemple, al mes de novembre, s’han subministrat fruites típiques de la tardor com la mandarina, la pera o el raïm.

Joc interactiu de la fruita

Un dels objectius de la Generalitat amb aquest Pla és millorar els coneixements sobre els beneficis de l’increment del consum de fruita i verdura, i sobre la seva diversitat, característiques, producció, estacionalitat, etc. A més, també es vol aconseguir que les fruites siguin una bona alternativa pels infants davant d’altres aliments que tenen una pitjor qualitat nutricional. Per aquests motius, la Generalitat ha volgut difondre el Pla a través del Canal FGC i aconseguir que un missatge tan important arribi a bona part la societat.

A l’escola la fruita entra sola, i a casa també

1r. premi al concurs de cartells del curs 2011-2012

El consum de cinc racions al dia de fruites i verdures (tres peces de fruita i dues racions de verdura) ens aporta un munt de beneficis, tal i com mostren nombrosos estudis. Per això, no només és important que es fomenti una bona alimentació des de l’escola, si no també a casa. A través d’aquest Pla, la Generalitat recomana potenciar accions que afavoreixin la salut dels infants, com augmentar el consum de fruites i verdures, fruita seca, llegums, aigua i el joc actiu i per contra, reduir el consum de llaminadures, begudes refrescants, brioixeria i l’oci sedentari com els videojocs.

Activitats complementàries

El Pla inclou activitats complementàries a les escoles dins del context del foment del consum de fruita i verdura perquè els infants gaudeixin a l’hora que aprenen valors nutricionals. A més, a la web de la Generalitat es pot trobar un divertit joc pedagògic per ordinador i smartphones (iOS d’iPhone i Android) per aprendre quines són les fruites que es mengen a cada temporada.

Experiències anteriors

Aquesta iniciativa no és nova. Durant el curs 2009-2010, any en que es va posar en funcionament, hi van participar 213 centres educatius, 48.036 alumnes de 3 a 10 anys i es van distribuir 270.111 kg de 12 espècies diferents de fruites. Al curs 2010-2011 s'hi van inscruire 1.136 centres amb 181.598 alumnes i es van distribuir 1.031.914 kg de 12 espècies diferents de fruites. El passat curs 2011-2012, la xifra va augmentar fins als 1.277 centres educatius i 301.513 nens i nenes que van gaudir d’aquesta experiència didàctica i saludable.